Wzór ogólny estrów kwasów karboksylowych. |
Estry (od niem. Essigäther - octan etylu; Essig - ocet i Äther - eter) – grupa organicznych związków chemicznych będących produktami kondensacji kwasów i alkoholi lub fenoli. Komponentami kwasowymi mogą być zarówno kwasy karboksylowe, jak i kwasy nieorganiczne.
Bezpośrednia reakcja między kwasem karboksylowym i alkoholem nazywa się estryfikacją. Reakcja ta jest odwracalna, zachodzi w środowisku kwaśnym.
- R1COOH + R2OH ⇌ R1COOR2 + H2O
Równowagę tej reakcji można przesunąć w prawo (w kierunku tworzenia estru) przez usuwanie jednego z produktów, wody lub estru, ze środowiska reakcji, np. przez destylacjęlub zastosowanie dodatkowego reagenta konsumującego wodę.
Estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi alifatycznych o krótkich łańcuchach węglowych są cieczami słabo mieszającymi się z wodą, o intensywnym i dość przyjemnym zapachu. Są one jednak w większych dawkach toksyczne, a niektóre są też rakotwórcze. Estry te są stosowane jako rozpuszczalniki organiczne o średniej polarności.
Estry kwasów karboksylowych z długimi grupami alkilowymi, czyli zawierające wyższe kwasy tłuszczowe lub wyższe alkohole alifatyczne, są głównymi składnikami woskunaturalnego. Z kolei estry wyższych kwasów tłuszczowych i gliceryny to tłuszcze.
ZAGADNIENIA ZWIĄZANE Z ESTRAMI:
1) ESTRY WG ALKOHOLU:
a) Estry butylowe:
b) Estry pentylowe:
c) Estry etylowe:
d) Estry heksylowe:
e) Estry izopropylowe:
f) Estry metylowe:
g) Estry propylowe:
2) ESTRY WG KWASU:
a) Estry kwasu azotawego:
b) Estry kwasu azotowego:
c) Estry kwasów fosforu:
--> Estry kwasu difosforowego:
--> Estry kwasu fosforowego:
d) Estry kwasów karboksylowych:
e) Estry kwasu siarkowego:
f) Estry kwasu węglowego:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz